Föräldrapenning: En guide till ekonomiskt stöd under föräldraledigheten

06 februari 2025 Maja Bergman Lindberg

editorial

Att få barn är en stor händelse i livet. Den tid man spenderar hemma med sitt barn är ovärderlig, men det innebär också en omställning i vardagen och ekonomin. Att klara av denna förändring kan ibland kännas överväldigande. Här kommer föräldrapenning in som en viktig resurs. Den erbjuder ekonomiskt stöd till föräldrar under den tid de väljer att stanna hemma med sitt nyfödda barn. Men hur fungerar föräldrapenningen egentligen, och vad behöver du veta för att maximera detta stöd?

Vad är föräldrapenning?

Föräldrapenning är ett ekonomiskt bidrag från den svenska staten till föräldrar som tar ledigt från arbetet för att vårda sitt barn. Den administreras av Försäkringskassan och syftar till att hjälpa familjer balansera arbets- och familjeliv utan att behöva oroa sig alltför mycket över ekonomin.

Föräldrapenningen kan betalas ut i 480 dagar per barn, varav ett visst antal dagar är reserverade för respektive förälder. Denna uppdelning främjar ett mer jämställt föräldraskap och uppmuntrar båda föräldrar att delta i barnets tidiga utveckling. Ersättningen grundar sig vanligtvis på förälderns tidigare inkomst, vilket betyder att de flesta får runt 80 % av sin lön under föräldraledigheten. Att förstå detaljerna kring föräldrapenningens struktur kan verka komplicerat till en början, men det är viktigt att sätta sig in i hur detta stöd fungerar för att göra smarta och medvetna val för familjens ekonomi.

parental allowance

Viktiga aspekter att tänka på

Att ansöka om och planera för föräldrapenning kräver både förberedelse och kommunikation mellan föräldrarna. Innan man ansöker är det viktigt att ha en tydlig bild över hur föräldraledigheten ska delas upp. Några kritiska aspekter att ha i åtanke inkluderar:

1. Tidsfördelning: Bestäm hur många dagar ni vill ta ut och hur ni vill fördela dessa mellan er. Tänk på att vissa dagar är ”pappadagar” eller ”mammadagar” som inte kan överlåtas till den andra föräldern.

2. Planering av ekonomin: Förstå hur din ekonomi påverkas när du går ner i inkomst. Föräldrapenning ersätter inte hela lönen, så gör en budget för att säkerställa att du har ekonomi för perioden du stannar hemma.

3. Alternativ och tillägg: Utnyttja möjligheten till jämställdhetsbonus, samt överväg om företaget du arbetar för erbjuder ytterligare förmåner för föräldralediga som t.ex. kollektivavtalspolicyer som kan ge extra stöd.

Så maximerar du föräldrapenningens fördelar

När du sett över de grundläggande delarna kring föräldrapenningen är det klokt att också se över de möjligheter som finns för att förlänga eller förstärka den ekonomiska tryggheten under ledigheten. Här är några tips för att maximera fördelarna:

1. Kombinera med övriga försäkringar: Många är inte medvetna om de ytterligare stödmöjligheterna som kan erbjudas via arbetsgivarförsäkringar eller privata tillägg. Det är alltid värt att göra en extra koll här.

2. Använd föräldradagar strategiskt: Istället för att ta ut föräldrapenning varje dag, kan du överväga att göra det vissa veckodagar och därmed förlänga tiden hemma. Detta ställer dock krav på att arbetsgivaren accepterar en sådan lösning för den andra föräldern som återgår till arbetet.

3. Var förberedd på förändring: Livet med barn är oförutsägbart. Det är alltid en god idé att ha en buffert för oförutsedda händelser som kan dyka upp och påverka din ekonomi under föräldraledigheten.

Fler nyheter